maanantai 31. joulukuuta 2012

Oi MIKSI?!

En yleisesti pidä lapsista. Niistä, jotka ei osaa käyttäytyä, vinkuu ja kitisee julkisilla paikoilla,ei kunnioita vanhempiaan millään tavoin ja käyttäytyy muutenkin kuin riemuidiootti. Jos lapsi osaa käyttäytyä ja olla nätisti niin se on tietty asia erikseen. Joka tapauksessa... Tässä eräänä iltana puheenaiheena jostain syystä oli nykylapset.

Nykylapsilla, jopa 3 vuotiailla on jo miniläppärit, tabletit, älypuhelimet ja vaikka mitä. Mihin se lapsi niitä tarvitsee? Mitä tuommoinen pikkulapsi tekee miniläppärillä? Kun minä olin 3-vuotias ei mulla ollu aavistustakaan siitä mikä on tietokone tai mitä sillä tehdään.. Oon vain juossut pihalla leikkien tai sitten leikkinyt sisätiloissa yksin tai nuoremman sisaruksen kanssa. Ei puhelimista, tietokoneista tai tableteista tietoakaan.

 Tavallaan ymmärrän ja tavallaan en ymmärrä, että mitä ekaluokkalainenkaan tekee millään älypuhelimella tai läppärillä. Puhelin ekaluokkalaiselle on tietty hyvä jos koulun jälkeen pitää ilmoittaa töissä oleville vanhemmille olevansa kotona jne..mutta siihenkään ei tarvita kosketusnäytöllistä älypuhelinta vaan pelkkä Nokia 3310 olisi aivan riittävä tähän.. Itse sain oman puhelimeni vasta 5. luokalla eikä sekään ollut sen kummoisempi kapistus kuin 3310 ja hyvin pärjäsi. Oman tietokoneeni sain joskus yläaste aikoihin..ehkä 8 luokalla? Läppäriä en ole koskaan omistanutkaan enkä tablettiakaan ole kokenut tarpeelliseksi.

Tuntuu myös, että nykyään muksut eivät leiki kavereiden kanssa pihalla..eikä kyllä sisälläkään. Enää ei leikitä vaan pelataan. Xboxilla tai pleikkarilla.. jotenkin turhauttavaa katsoa vierestä kun muksut ei enää mitään muuta haluaisikaan tehdä kuin pelata...minä vanha ja raihnainen kun löysin xboxin vasta  yläasteen loppupuolella ja pleikkarin vasta puoli vuotta sitten.. :D

Ehkä kuitenkin parempi, että lopetan tämän vuodatuksen tähän. Varmasti sekavaa tekstiä eikä kukaan ota siitä selvää. Paljon jäi varmasti vielä sanomatta. En omista tätä tekstiä kenellekään vaan puhuin nyt nykylapsista aivan yleisesti niin kuin olen asioita omin silmin nähnyt.

Ja lupaan, etten enää ikinä yritä tehdä tämmöistä avautumista ennen kuin  olen juonut aamuteeni.


6 kommenttia:

 1. Oon ihan 100% samaa mieltä siun väitteiden kanssa. On jokseenkin surullista nähdä kuinka lasten mielikuvitus tukahdutetaan jo pikkuruisena taaperona kaiken maailman puhelinvirityksillä ja pelivempeleillä tietokoneista puhumattakaan.. :/ Eniten säälittää ne perheet, joissa tietokoneella tai pelikonsolin edessä napotettua aikaa ei ole lapsella edes millään tapaa valvottu, vaan mukero saa datailla yöt läpeensä jo ala-asteella.

  .. nykyäänhän 3 vuotiaan puhelin on jo myöhäisessä vaiheessa ostettu, sillä VASTASYNTYNEILLE / alle vuoden ikäisille taaperoille on jo myynnissä sellaisia play and learn-puhelimia! en voi käsittää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle vuoden ikäisille puhelimia! Alkaa mennä hulluuden puolelle. Mitähän niiden vanhempien päässä liikkuu, jotka noita lapsilleen ostavat?! Ja niiden, jotka antavat muksujen pelata kaiken aikaa ilman minkäänlaisia rajoja? En voi itsekään käsittää...

   Poista
 2. Mie oon samaa mieltä. Arvaa mikä oli ilmeeni, kun serkkuni oli ostanut joululahjaksi 3- ja 5-vuotiaille lapsilleen ipadit... Oikeesti? Halvin ipad maksaa yli 300e?? Ton ikäsenä mie haaveilin barbeista. Ihmettelin vaan miksei niiden 7kk muksulle tullut puhelinta. :)

  Mikähän tässä muuten on etten pysty kommentoimaan chromella? =( Piti avata ie, jotta saan kommentoitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 3-5-vuotiaana itse haaveilin poneista enkä mistään muusta :D Hullua kuinka pikkumuksuille ostellaan tuommoisia vekottimia. KALLIITA vekottimia, jotka tod.näk. eivät edes kestä pikkumuksujen kovakouraista käsittelyä.

   Oon itekkin ihmetelly kun chromella kommentointi ei meinaa onnistua mitenkään ja tälläkin hetkellä kommentoin firefoxilla vaikka normaalisti käytössäni on chrome.

   Poista
 3. Oon toisaalta samaa mieltä mutta sitten toisaalta.. yhdyskuntahan se on heille nämä tavarat syysännyt. Omien vanhempieni sukupolvi samalla tavalla kauhisteli meitä kun 4-6 luokalla saatiin jo puhelimia! Kun taas he pärjäsivät yli kaksikymmpisiksi ilman mitään semmoisia. Samalla lailla kun isovanhempien sukupolvi miettii että mitä helvataa kun kaikilla noubodeilla on puhelimet.. Heidän nuoruudessaan niitä oli vain harvoilla ja valituilla ja silti hyvin pärjättiin... Ajat muuttuu mutta käyhän se ihan järjen päälle että mitä vittua kakara tekee ipadilla tai kallilla puhelimella, ehkä se korvaa lelut nykyään? Johtaa varmasti ylipainoisuusongelmiinkin tulevaisuudessa kun istutaan vaa sisällä kököttämässä ruutu naamassa. :/

  VastaaPoista
 4. Totta, onhan se näinkin. Tuotteita syysätään aina vain nuoremmille ja nuoremmille. Pikkupoikien paraskaveri tuntuu nykyään olevan xbox..
  Siinä missä minä ihmettelen pikkumuksujen tarvetta puhelimille ja läppäreille, ihmetteli ja ihmettelee vähän vieläkin omat isovanhempani tavettani esim. tietokoneelle.

  Ajat muuttuu tosiaan ja välillä tunnenkin itseni TOSI vanhaksi ja raihnaiseksi kun näitä asioita ihmettelen :D

  VastaaPoista